Artykuły

Liczba artykułów: 36.

Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego

Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie....

Nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie jest ważnym powodem niewydolności serca, ponieważ wymaga od mięśnia sercowego trudu wtłaczania krwi do tętnic, w których panuje wysokie ciśnienie....

Jaskra (glaucoma) – patomechanizm oraz badania diagnostyczne

Jaskra to grupa chorób przebiegających z postępującym uszkodzeniem nerwu wzrokowego, wyrażonym typowymi zmianami morfologicznymi jego tarczy (wewnątrzgałkowa część nerwu) oraz charakterystycznymi ubytkami w polu widzenia....

Najczęstsze typy jaskry oraz metody jej leczenia

Jaskra jest chorobą bardzo różnorodną....

Nadciśnienie tętnicze

Ciśnienie tętnicze człowieka nie jest wartością stałą, lecz ulega wahaniom w czasie poszczególnych faz czynności serca....

Jaskra u dorosłych i u dzieci

Jaskrą nazywamy zespół chorób oka, który prowadzi do zaniku nerwu wzrokowego, cechującego się typowymi zmianami w wyglądzie tarczy nerwu wzrokowego oraz towarzyszącymi temu ubytkami w polu widzenia....

Ciąża – co warto wiedzieć

Ciąża to okres 9 miesięcy, w ciągu których organizm kobiety przechodzi diametralne zmiany zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym....

Zalecenia żywieniowe dla osób z hipercholesterolemią

Hipercholesterolemia oznacza zwiększone stężenie w osoczu lipoprotein o małej gęstości, czyli LDL....

Mleko i przetwory mleczne

Mleko i przetwory mleczne (MiPM) są tradycyjnym składnikiem diety, spożywanym przez ludzi co najmniej od 8 tys. lat. Zalecenia, by mleko i jego przetwory były składnikiem codziennej diety, można znaleźć w niemal wszystkich oficjalnych wytycznych. Jednocześnie mleko coraz częściej określane jest w mediach jako produkt, który oddziałuje niekorzystnie na nasze zdrowie. ...

Najczęstsze objawy chorobowe w dzieciństwie

Okres dzieciństwa to czas pojawiania się wielu, czasami błachych, ale niejednokrotnie niepokojących objawów....

Najczęstsze choroby jelit

Choroby jelit, zwane również chorobami dolnego odcinka przewodu pokarmowego, ze względu na różną budowę i stosunki anatomiczne, różnice czynnościowe zadań oraz pewne odmienności objawów stanów chorobowych, dzielimy na:...

Zalecenia żywieniowe dla osób z cukrzycą typu 2

Dieta w leczeniu cukrzycy typu 2 ma na celu uzyskanie optymalnego stężenia glukozy we krwi, prawidłowego profilu lipidowego, a także – odpowiednich wartości ciśnienia tętniczego....

Kobieta ciężarna w podróży

Podróżowanie kobiet w ciąży stało się we współczesnym świecie zjawiskiem powszechnym...

Niewydolność serca, niewydolność krążenia

Niewydolność krążenia, czyli nieprawidłowość krążenia krwi oraz pracy serca i naczyń, to przede wszystkim upośledzenie tłoczenia krwi przez serce....

Zdrowa ciąża – przygotowania do ciąży

W życiu każdej kobiety przychodzi taki moment, kiedy zaczyna myśleć o posiadaniu dziecka....

Alergia na jad owadów błonkoskrzydłych

Owady błonkoskrzydłe stanowią najliczniejszą i najczęściej spotykaną grupę owadów żądlących występujących w naszym klimacie w ciepłych porach roku....

Flawonoidy a zdrowie

Coraz więcej uwagi poświęca się znaczeniu, jakie mają dla zdrowia naturalne roślinne substancje odżywcze....

Guzy mózgu

Guzem mózgu nazywa się nie tylko nowotwór, ale także każdą inną obcą dla mózgu strukturę, której powstanie i rozwój powoduje wzrost ciasnoty śródczaszkowej....